H
Hades

Hades var underjordens gud, och han härskade över dödsriket. Han rådde därför också om alla viktiga skatter i jordens inre, dvs metaller. Hades hade till sin hjälp i dödsriket sin trehövdade hund Kerberos, fyra nattsvarta hästar vilka drog hans vagn, och guden Karon, som förde de döda den sista biten till dödsriket. Där skulle den döde dricka ur Lethe, glömskans flod, och därigenom glömma alla sina jordiska minnen. Sedan dömdes man av tre stycken domare: Minos, Rhadamanthys och Aikos. De dömde om vilken av de tre vägarna man skulle ta, Asfodelosängen, Elyseiska fälten eller Tartaros. Den första, Asfodelosängen var en hemsk plats, där natt och dag var ett, ett dunkel utan konturer.

Hefaistos

Hefaistos var Zeuz och Heras förste son, han föddes halt och var myckt ful. Hera skämdes så mycket för honom, att hon slängde honom i havet, men han lyckades ta sig till ön Lemnos, där han byggde sig en smedja. Han gjorde blixtarna åt Zeuz, pilar åt Artemis och en hel massa vackra smycken åt gudinnorna. Dessutom tillverkade han Poseidons treudd. Han hämnades på sin mor genom att sända henne en oerhört vacker, i rent guld smidd tron. Men när Hera satte sig i den så fastnade hon, och kunde inte komma loss. Zeuz bönade och bad att hans son skulle återvända till Olympen för att befria sin mor, men Hefaistos vägrade. Till slut sände han skickade han Dionsyos, vinets gud, till Lemnos där han lyckades berusa Hefaistos så mycket att denne följde med tillbaka till Olympen. Där befriade han Hera.

Helios

Helios är solguden, som enlygt myterna drar sin solvagn över himlen, och lyser upp hela världen. På natten seglar han tillbaks över oceanen. Helios hade en son, Faeton, som en dag körde solen i vagnen för nära jorden, och därför straffades av en av Zeuz' blixtar.

Hera

Hera är äktenskapets och barnafödselns gudinna, och naturligt nog var det mest kvinnor som tillbad henne. Hon beskrivs som ganska muskulös, och med utstående ögon, men omnämns ändå oftast som vacker. Hon fick tillsammans med Zeuz barnen Hefaistos, Hebe, Ares och Eilethyia. Hera hade en mycket märklig bröstmjölk. Den som hade diat av den blev nämligen odödlig. Zeuz ville göra sin son Herakles odödlig, men eftersom Hera hatade honom så väntade han tills hon sov, och lade därefter dit Herakles. Men denne hade ingen respekt för denna tillfälliga amma, så han bet till ordentligt, och Hera vaknade. Gudamjölken sprutade i en vid båge över himlavalvet, och så kom vintergatan till. (Jfr med ”Milky way” och ”Milchstrasse”…)

Hermes

Hermes var en gud med dubbelnatur, dels var han tjuvarnas och lurendrejeriets gud, och dels handelns och vältalighetens gud. Han var en av Zeuz många oäktingar, dvs en halvgud. Hermes var också gudarnas budbärare, och han förde de döda människorna till dödsriket, och hade därför skor med vingar, så att han skulle kunna färdas snabbt. När Hermes föddes var han mycket avundsjuk på Apollon, sin halvbror, och han stal femtio kalvar från Apollon. På samma dag gjorde han en lyra av ett sköldpaddsskal. Nästa dag kom Apollon till honom, han misstänkte Hermes för att ha stulit hans hjord. Denne slingrade sig, och erkände till sist, och han började spela på sin nyuppfunna lyra. Apollon blev överförtjust när han såg detta instrument, och de båda kom överens om att Hermes skulle få behålla hjorden om Apollon fick det underbara instrumentet. Hermes gjorde fler hyss än så, bl a stal han Zeuz spira, Poseidons vackra treudd och Afrodites gördel.