P
Pallas Athena

Se: Athena

Pan

Pan var herdeguden, och därmed boskapens beskyddare. Oftast avbildas han som en liten figur, med överkropp som en människa - sånär som på hornen - och som en get nertill. Han ses ofta spela på sin flöjt, en syrinx. Även Apollon hade till viss del rollen som herdegud, då han vaktade boskapen på Olympen.

Persefone

Persefone avbildades ofta som dödsrikets drottning, med en spira, en vallmo, ett granatäpple och ett sädesax. Persefone kallades också för ”Kore”, som betyder ”flickan”. Hon var dotter till Zeuz och Demeter.

Poseidon

Poseidon var havets, flodernas, sjöarnas och fontänernas gud. Han var gift med Amfritrite, en mycket vacker havsnymf. Hans mest kända symbol var treudden, som guden Hefaistos hade smitt åt honom. Med hjälp av den kunde han både skapa jordbävningar och skapa källor. Poseidon var inte nöjd med den lott som han hade fått när han och hans bröder (Zeuz och Hades) hade kastat tärning om världen. Han förökte flera gånger erövra landområden, men lyckades aldrig. Hans mest kända strid var om Attika, som gudinnan Athena rådde över. Men Athena vann, genom att låta det första olivträdet växa där.