A
Afrodite

Kärlekens, skönhetens och fruktbarhetens gud var Afrodite, och hon var den vackraste av alla gudar på Olympen. Afrodite förknippas ofta med våren, duvan och granatäpplet. Enligt en del historier föddes hon vuxen ur ett stort snäckskal i havet, enligt andra skapades hon av vattnets skum vid Cyperns stränder. Hon gifte sig med den fule och halte guden Hefaistos, Zeuz och Heras son. Hon förälskade sig dock snart i krigsguden Ares, och de fick sonen Eros.

Apollon

Apollon var tvilling med Artemis, och han var berättandets, ljusets, vishetens och musikens gud. Zeuz och Leto var hans föräldrar, och han var tvilling med Artemis. Han förde de döda till dödsrikets gräns, men efter ett tag tog halvguden Hermes över det jobbet. Apollon var hjälten i flera berättelser under antiken, som t ex den om hur han dödade den väldiga ormen Python. Apollon ville alltid vara bäst, och en skicklig flöjtspelare vid namn Marsyas så ville han genast tävla mot honom. Men domarna kunde inte avgöra vem som spelade bäst musik, och därför tyckte Apollon att de skulle tävla en gång till, men med vända instrument. Marsyas samtyckte, och Apollon startade. Den mest ljuvliga musik strömmade från hans lyra, men när det var Marsyas tur insåg han att han hade blivit lurad. Det är ju omöjligt att spela en flöjt uppochner. Marsyas fick betala ett hårt pris för att han försökt sätta sig upp mot Apollon. Denne flådde honom nämligen levande, och spikade upp hans skinn på ett träd, nära den flod tävlingen avgjorts, och än idag bär denna flod Marsyas namn.

Ares

Ares var oordningens och det rasande krigets gud. Han var son till Zeuz och Hera, far till Eros.

Artemis

Artemis var apollons tvillingsyster, dotter till Zeuz och Leto. Hon var jaktens, månens och den jungfrueliga skönhetens skyddsgudinna. Hon trivdes med att vandra ensam omkring i naturen, och var på det hela taget ganska okvinnliga - hon avstod nämligen helt från både äktenskap och kärlek. Artemis och Afrodite var rivaler, eftersom Artemis också kallades Kalliste, som betyder ”den vackraste”. Hon framställs ofta som en liten, oskyldig kvinna, men myterna om henne motsäger detta. Hon och Apollon dödade t ex Niobes alla barn, eftersom hon hade jämfört dem med Letos enda två (alltså Artemis och Apollon). Som gudinna stod hon också för kvinnliga rättigheter, och hon var också den första (dokumenterade) lesbiska kvinnan i världshistorien.

Athena

Athena var Zeuz dotter, och hon föddes på ett mycket ovanligt sätt - hon steg nämligen ut ur faderns huvud med full stridsutrustning. Athena var både krigets, hantverkets och klokhetens gudinna. Hon var Athens skyddsgudinna, och när hon blev avbildad sågs hon ofta med hjälm, lans och sköld, med en uggla vakandes på hennes axel. Tidigare stod en stor staty av henne på Akropolisklippan, där hon kunde vaka över stadens alla invånare.